Słodycze na diecie – co jeść, by było zdrowo?

Słodycze na diecie – co jeść, by było zdrowo?

0

Dla wszystkich łasuchów odmówienie sobie słodyczy jest chyba największym wyzwaniem, gdy, rozpoczynając walkę o zdrowie i wymarzoną sylwetkę, decydują się na racjonalne odżywianie. Zrezygnowanie z czekolady, ciastek czy pączków dla wielu stanowi dużo większy problem, niż zastąpienie fast foodów pełnowartościowym obiadem. Czy zdrowe odżywianie faktycznie wymaga całkowitej rezygnacji ze słodyczy? Jakie są ich najzdrowsze zamienniki?

Moc owoców

Owoce są nie tylko cennym źródłem witamin, lecz również błonnika, który zmniejsza łaknienie, na długo daje poczucie sytości i wspomaga odchudzanie. Chcąc zdrowo się odżywiać, możemy przemycać je w diecie do woli, również w formie suszonej. Sałatka owocowa, zmieszana z orzechami i odrobiną miodu, potrafi stanowić pyszny, zdrowy deser.

Patrz również: Naturalne źródła energii dla Twojego organizmu!

Co zamiast cukru?

Co zrobić w przypadku, gdy nie potrafimy odmówić sobie słodzonej herbaty albo słodkiego kakao? Tradycyjny, biały cukier warto zastąpić jakimś zdrowym zamiennikiem. Pierwszy, jaki należy wymienić, to miód. Jego wartość kaloryczna jest zbliżona do cukru, jednak w przeciwieństwie do niego miód jest zdrowy – posiada właściwości antyseptyczne, zwiększa odporność i pomaga w zwalczaniu infekcji. Dodawanie go do potraw z pewnością wyjdzie nam na zdrowie, pod warunkiem, że będą to dania serwowane na zimno (miód traci swe właściwości już w temperaturze 40 stopni!).

Jak można też przeczytać na portalu www.kreatywna.pl, innym, zdrowym zamiennikiem jest cukier brzozowy, ksylitol. Ma nie tylko znacznie niższą wartość kaloryczną od cukru, ale też w przeciwieństwie do niego nie powoduje wzrostu apetytu na kolejne słodycze. Wywiera też pozytywny wpływ na zęby, gdyż zapobiega powstawaniu próchnicy. Słodzikiem, na który decyduje się wiele osób, jest też stewia. Już maleńka ilość wystarczy, by posłodzić danie lub napój. Jej wadą jest charakterystyczny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu.

Warzywne ciasta, owsiane ciasteczka

Co zrobić, gdy owocowe desery nie zaspokajają naszego apetytu na słodycze? Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że znakomite ciasta wykonać można na spodzie z cukinii, marchewki czy dyni. Jeśli do ich posłodzenia użyjemy któregoś z mniej kalorycznych zamienników cukru, otrzymamy zdrową alternatywę dla tradycyjnych ciast. Mniejszą przekąskę stanowić mogą ciasteczka owsiane. By je przyrządzić, wystarczy zmieszać płatki owsiane ze zmiksowanym bananem i ulubionymi bakaliami. Po dodaniu odrobiny kakao otrzymamy wersję kakaową. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Efekty są pyszne, słodkie i zdecydowanie korzystniejsze dla naszego organizmu.

Budynie z kaszy

Idealnym, zdrowym deserem jest też pudding oparty na kaszy jaglanej lub gryczanej. W jaki sposób przygotować taki przysmak? Ugotowaną kaszę należy dokładnie zmiksować z bananem, a następnie dodać słodzik lub miód. Budyń możemy udekorować owocami, wiórkami kokosowymi lub bakaliami.

Decydując się na zdrowe odżywianie nie musimy odmawiać sobie słodyczy. Przy odpowiedniej organizacji i odrobinie wysiłku możemy przygotować smaczne i wartościowe desery, które nie tylko zaspokoją nasz apetyt na słodkości, ale i dostarczą organizmowi niezbędne witaminy i mikroelementy.

Źródło: infoss

About author